Vikten av att träna

Att träna är bra för vår hälsa på många sätt. Regelbunden träning är bra för vårt hjärta och våra blodkärl, gynnsamt för vårt blodsocker samt vår vikt. Konditionsträning kan beskrivas som en styrketränings för vår hjärtmuskel. När vi får upp vår puls behöver hjärtat kämpa för att kunna förse vår kropp med syresatt blod. Träning påverkar även vår psykiska hälsa och vi sover ofta bättre efter ett träningspass.

Träning skyddar mot sjukdomar

När du tränar frigörs signalsubstanser såsom dopamin och serotonin frisätts. Dopamin påverkar humöret medan serotonin påverkar sömnen och hur du känner dig. Konditionsträning kan minska risken för benskörhet genom att bidra till att öka din bendensiteten. Styrketräning har dock den största positiva effekten på bendensiteten.

Lös problem genom att träna

Regelbunden träning kan hjälpa dig att prestera bättre inom andra områden i livet. När du tränar ökar blodcirkulationen i hjärnan något som kan göra dig bättre på att problemlösning. Du har lättare att koncentrerar dig och du får ett bättre minne om du rör på dig.

Balans mellan träning och återhämtning

Det är viktigt att skapa en balans mellan träning och återhämtning . Det finns en rad olika träningsprogram. Välj något på din nivå och var uppmärksam på tecken på att kroppen inte har hunnit återhämtat sig exempelvis trötta muskler och sömnbesvär.