Övervikt och artros

Artros är en form av reumatisk ledsjukdom och det är den vanligaste formen. Det orsakar bristande funktion i leden då det beror på den obalans mellan graden av nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket. Och medan artros är något som kan drabba alla, lider överviktiga personer högre risk att utveckla det.

Artros utvecklas vanligen väldigt gradvis och symptomen kommer därmed ofta smygande. Det kan börja i en led eller flera samtidigt. Symptomen för artros inkluderar stelhet, smärta och minskad rörlighet i den sjuka leden.

Behandling av artros kan komma i några olika former och det är inte ovanligt att söka sig till en klinik som Naprapatiska för att få hjälp. Träning är dock alltid en rekommenderat basbehandling då det hjälper till att stärka musklerna.

Viktnedgång kan också hjälpa till att minska symptomen om personen i fråga är överviktig. Och det gäller även om det bara handlar om en övervikt på mindre än 10 kg. Förändringen kommer fortfarande leda till en mindre belastning på många av kroppens leder och är därför alltid något som borde vara aktuellt.

Smärtlinding är ju även något som kan vara en faktor och läkare rekommenderar i första hand paracetamol eller antiinflammatoriska läkemedel. Om dessa dock inte har den önskade effekten kan det istället vara fallet att läkaren testar injektionsbehandling. Kortison är då ett väldigt vanligt medel.