Som nybörjare på gymmet

Att börja gå på gymmet är något många känner sig nervös för. Men oavsett om man tror att man kommer att göra bort sig eller att man är i så dålig form att andra kommer att stirra eller skratta är de flesta orsaker utan riktig grund i verkligheten. Den överväldigande majoriteten är fokuserad på sin egen träning, och det bör också vara den fokus man själv går genom dörren med.

Träna med någon erfaren

Att gå in helt själv på gymmet kan vara en stor utmaning när man inte vet hur något riktigt fungerar där. Känner man någon som tränar regelbundet kan det vara väldigt hjälpsamt att träna med dem, åtminstone i början. Antingen det eller så bokar man en tid med en personlig tränare som kan lägga upp en lämplig träning och visa en hur man utför övningarna korrekt. Detta kommer även låta en undvika några av de vanligaste misstagen folk gör på gymmet.

Prova på lite av allt

De flesta gym har en hel del maskiner och utrustning man kan använda sig av och att stifta bekantskap med så många som möjligt gör det mycket enklare att träna mångsidigt. Kombinera gärna maskiner och fria vikter. Medan maskinerna är bra för att se till att man utför moment korrekt kommer fria vikter att hjälpa en träna upp stabiliteten.

Träna ofta (men inte allt för ofta)

Som nybörjare kan man börja se resultat på sikt även om man bara tränar två gånger i veckan. Men många skulle nog rekommendera tre. Kom dock inte in varje dag i hopp om att få snabbare resultat. Kroppen behöver vila mellan passen för att återhämta sig ordentligt. Tränar man för ofta kan man drastiskt öka risken för skador av olika slag.

Boka tid med en personlig tränare

När man har testat vattnet kan det vara klokt att boka in en tid med en personlig tränare (eller PT som de även kallas). Har man en viss målsättning med sina gymbesök kommer de kunna tipsa en om övningar som bäst låter en nå detta mål. De kan också visa de rätta teknikerna för allt så minskar man risken att skada sig.

Tänk även på kosten

För att få så mycket utav träningen som möjligt är det också viktigt att tänka lite på kosten. Strävar man exempelvis efter viktnedgång kommer kosten vara en mycket större del av ekvationen. Men även om man vill bygga upp styrkan eller konditionen kommer kosten vara en bidragande faktor. Näringsrik mat i lämpliga mängder är till stor hjälp för alla som tränar. Det kommer leda till mer energi, bättre sömn och många andra fördelar.