Fetma och graviditet

Att vilja gå ned i vikt behöver inte alltid handla om fåfänga eller viljan att få ett bättre självförtroende. För dem som lider av fetma kan viktnedgång handla om att vilja bli gravid eller få en lättare graviditet. 

Ägglossning

För alla, oavsett vikt, är det bra att hålla koll på när du har ägglossning. Det är då du har som störst chans att bli gravid. Du kan köpa hem test och få resultat direkt i hemmet. De fungerar precis som ett graviditetstest. Som överviktig kvinna är det svårare att bli gravid så det är extra viktigt att pricka in dagarna du har ägglossning. 

Varför är det svårare

Den främsta anledningen varför det är svårare för överviktiga och feta kvinnor att bli gravida är hormonet leptit som sitter i fettvävnaden och hämmar kroppen från att producera tillräckligt med östrogen. Det i sin tur påverkar äggstockarna din egen fertilitet. Det betyder också att de som är gravt underviktiga har samma problem som överviktiga, det är hormonet leptit som försvårar för båda parterna. 

Även vid minder övervikt minskas chanserna att bli gravid. Majoriteten lyckas så klart men det kan ta lång tid och kräver mycket planering kring samlaget för att inte missa de små chanserna som kommer.

Chanserna blir desto mindre om din partner och lider av övervikt eller fetma. Deras spermiakvalité och testosteron försämras med varje extra kilo. 

Viktnedgång

Prata med en dietist på sjukhuset för att få hjälp med en viktnedgångsplan. Vid fetma kan en sjukgymnas även hjälpa till att hitta övningar som du klarar av utan att skada dig. Du kommer bara att rönja fördelar genom att kontrollera din kost och din träning. Din kropp bli starkare, du får mer sinnesfrid när du vet att du jobbar mot ett mål och inte minst, du ökar chanserna att bli gravid och få en problemfri graviditet.