Träna för att gå ned i vikt

Träning är bra för både kropp och sinne på mer än ett sätt. Och medan det finns många bra anledning att börja träna är det viktigt att gå in mer rätt inställning och realistiska förväntningar. En vanligt anledning till varför folk börjar träna är för att gå ned i vikt och detta ska vi titta lite närmare på här.

Övervikt är en stort hälsoproblem i många delar av världen idag. Det ökar riskerna för en rad olika sjukdomar och kostar därmed samhället i stort väldigt mycket varje år. Att investera i sin egen hälsa och gå ned i vikt kan därför vara till både sin egen fördel och samhällets.

Nyckel till viktnedgång ligger i att förbruka mer kalorier än man tar in. Det är faktiskt så enkelt. Men ofta lättare sagt än gjort. Antalet kalorier man förbränner kan variera en hel del beroende på vilken träningsform man håller på med, men många gånger är det mindre än man tror. Det betyder dock inte att träning inte kan spela en roll i detta, men det viktigaste rollen kommer alltid att vara vad och hur mycket man äter.

När vi tränar hårt under en längre tid tömmer vi kroppens depåer av kolhydrater. Vilket resulterar både i ökad hunger men också att kroppen håller hårdare i fettet som finns krav i kroppen. Vad man istället vill satsa på är att sänka intensiteten för att uppmana kroppen att bränna energi i fettdepåerna istället.

Nackdelen är att det tar längre tid att bränna lika många kalorier. Men då bränner man dem på bättre ställen också. Måttstocken kan sägas vara att hålla sig till en intensitet där man fortfarande kan hålla ett enkelt samtal men fortfarande blir lätt andfådd. Vill man fortfarande träna hårt bör man se till att hålla det till väldigt korta intervaller för att fortsätta få bra effekt.

En bra träningsregim inkluderar både kondition och styrka. Styrketräning har också fördelen av att det inte gör en speciellt hungrig och hjälper faktiskt till att öka förbränningen. Det finns gott om bra utrustning som kan hjälpa en att komma igång med träning och på sajter som Gymkompaniet kan man hitta det som passar just den träning man lägger upp för sig själv.