Hälsosam viktnedgång

Önskar man att gå ned i vikt ska man göra det så pass hälosamt som möjligt. Om man låter viktnedgången tar sin tid och gör det på rätt sätt, öker chansen att kilon förbli borttappade och inte söker sig tillbaka under de närmsta åren. 

Måltidsersättning

Det fnns mängder av olika måltidsersättningar, både bra och dåliga. Om man tittar under "hälsa och vikt" på apomera.se ser man att apoteken vanligtvis förespråkar att man ska välja Allevo. Det är märket som apoteken rekommenderar att man använder när man vill ersätta måltider och få en kickstart på sin viktnedgång. 

Dock ska man inte gå för länge på måltidsersättningen eftersom man inte lär sig hur man ska äta efter dieten är avklarade. Det enda man lär sig är att inte äta och det fungerar inte i det långa loppet. 

½-1 kg i veckan

Det normala och mest hälosamt är att gå ned långsamt. En dietist berättar för tv4.se att man borde satsa på att gå ned ½-1 kg i veckan. Därmed ska man vara instället på att om man har 20 kg övervikt kommer det att ta minst 20 veckor att bli av med det. Och då håller man strikt diet och träningschema. För att gå ned ½ kg i veckan måste man sänka sitt kalolriintag med 500 kcal om dagen. 

Det är vanligt att hamna på en paltå där ingenting händer trots att man sköter sig. En sak som kan hjälpa till att kickstarta viktnedgången igen är att ta en fuskardag och äta lite extra: köp en hamburgare eller unna dig lite extra sås till maten. Genom att chocka kroppen kan 

Träningen

Människan är skapt för att röra på sig. Vi är det uthållningaste djuret på jorden, gjort för att trötta ut våra byten. Därför är det lätt att gå upp i vikt i dagens samhälle när vi inte rör på oss så mycket. Men det behövs inte mycket för att komma igång. 

1177.se rekommenderar att den dagliga motionsmängden ligger på en halvtimme till en timme om dagen. Det är för att behålla sin vikt och må bra. Vill man gå ned i vikt kan man motionera samma mängd med mycket mer intensivt. Alternativ motioner mjukt men längre.